Бъдещият създател на мултинационалната компания Tetra Pak Рубен Андерсон е роден

...
Бъдещият създател на мултинационалната компания Tetra Pak Рубен Андерсон е роден
Коментари Харесай

Неизвестно за известните: Шведът Рубен Раусинг откри, че парите може да се крият в картонени пирамиди

Бъдещият създател на мултинационалната компания Tetra Pak Рубен Андерсон е роден през 1895 година в фамилията на Август и Матилда Андерсон. По това време фамилията живее в квартал Раус, близо до шведският град Хелсингборг. Август е художник и има дребен, само че постоянен бизнес - работилница, която дава разнообразни дизайнерски услуги, а Матилда се грижи за дома. Въпреки че семейство Андерсон не са богати, те живеят сносно. След като приключва гимназията в Хелсингборг през 1915 година, Рубен отива на фронта. По това време Първата международна войа е в разгара си, а неговите приятели в полка му дават прякора Раусингер, който безусловно значи " момъкът от Раус ". В бъдеще Рубен ще смени фамилното си име от татко си на Раусинг, с цел да се отличи от огромния брой шведи с родното му име Андерсон. Като създател на Tetra Pak той ще остане прочут със своето име и фамилия Рубен Раусинг.
Наблюдения в Съединени американски щати
Веднага след края на войната бъдещият предприемач постъпва в Стокхолмското учебно заведение по стопанска система. След това отпътува за Съединени американски щати, с цел да продължи образованието си в Колумбийския университет. В Съединени американски щати Раусинг за първи път вижда магазини на самообслужване, а в тях и полуфабрикати в специфична опаковка. Това бил по-хигиеничен и удобен метод за дистрибуция на съществени хранителни артикули, в сравнение с нормалната за Европа продажба на артикули, увити в хартия и питиета в обемисти стъклени бутилки.

Рубен се завръща в Швеция и постъпва на работа в типографията Sveriges Litografiska Tryckerier като помощник управител. Но продължава да мисли по какъв начин да стартира личен бизнес. Тъй като не разполага с капитал, постанова му се да търси вложители, само че без триумф. В последна сметка, дружно със своя другар, индустриалецът Ерик Окерлунд, през 1929 година Рубен купува изоставена фабрика  в Малмьо и основава компанията Åkerlund & Rausing за произвеждане на разлчни типове хартиени опаковки за сухи артикули. Въпреки това Раусинг желае да създаде такава опаковка, която разрешава в нея да се съхраняват и продават течности, да вземем за пример мляко и сметана. Той похарчва доста пари, до момента в който експерементира с разнообразни материали. Опитва се да откри подобен, който ще разреши продуктите да бъдат съхранявани дълго време, а в това време да разрешава превозване и да бъде пестелив.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР